woningbouw

CPO-woningen snel doorgerekend

bwwb den boschVoor Syneff consult rekende bureau Kent de ecologische woningen in dit CPO project door. De visualisatie van Archi3o architecten en adviseurs duurzaamheid toont dat iedere woning anders is. De uitdaging was dan ook om binnen beperkte tijd ruim twintig individuele EPC’s te berekenen. En dat lukte door de aanwezige standaardisatie in kozijnmerken en kapvormen slim te benutten in een speciaal ontwikkelde procedure voor het uittrekken van de afmetingen.

Zorgwoningen geoptimaliseerd

mnhuis enzo

Voor Van der Goes architectuur en Stedenbouw optimaliseerde bureau Kent de installaties en bouwkundige voorzieningen voor dit gebouw met elf wooneenheden. Buitenzonwering bleek zinnig voor de zuid- en westgevels. Om alle woonunits een douche-wtw te geven, bleek niet uitvoerbaar. Maar een zonnecollector van in totaal 10 m2 levert dezelfde besparing op het warm water. Ook de collectieve vraaggestuurde afvoer is specifiek geschikt voor de behoefte van dit gebouw, namelijk een eenvoudige en betaalbare installatie voor meerdere woonunits.

Appartementengebouw loopt voorop met EPC 0,4

amsterdamsestraatweg

Aan Groenestein Luijk Samenwerkende architecten adviseerde bureau Kent om de galerijen van dit gebouw met 15 zorgappartementen binnen de isolatieschil te leggen. Dat was gunstiger voor het energieverbruik en loste een aantal koudebrugproblemen op. Samen met een door de opdrachtgever aangedragen warmtepompsysteem maakte dat een EPC van 0,4 mogelijk.

 

Thomas Dill bouwt betaalbaar

 high five

Architect Thomas Dill ontwierp de High Five split-levelwoning in het kader van ‘Ik bouw betaalbaar in Almere’ (IbbA). Bureau Kent adviseerde over economisch gunstige maatregelen waarmee de EPC-eis behaald kon worden. Door scherp rekenen (bureau Kent gebruikt Uniec) volgens de meest recente NEN 1068 kon in een project de douche-wtw vervallen en bleek in een ander project een eenvoudiger ventilatiesysteem voldoende.

 Het kleinste…

ommen epc

Een recreatiewoning van Elefant architecten werd in 2005 gerealiseerd. Met isolatiewaarden Rc 2,5 en 3,0 en gestookt met een houtkachel en elektrische vloerverwarming.

en een groot project:

sportdorp epc

Voor architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen berekende bureau Kent 127 woningen in de nieuwbouwwijk Sportdorp; met diverse typen en verschillende kopersopties .

Veel warm water en lage EPC met zonnecollector

noordse dorpsweg zonnecollector

Architect Marco Bruijnes ontwierp een woning met twee badkamers  en dus een hoog warmwaterverbruik. Waar veel verbruikt wordt, is ook veel te besparen. De focus kwam met een zonneboiler, een douchewater-wtw en een efficiente ketel op de tapwaterinstallatie te liggen. Mede door de goed geisoleerde schil kwam de EPC van 0,59 snel in zicht.

 

EPS-elementen halen hoge isolatiewaarde Rc=7,14

eps gevel

Bouwzelfeenhuis is een bouwsysteem met EPS-elementen dat door Ascon is ontwikkeld. Bureau Kent rekende deze bouwelementen door en toonde gunstige isolatiewaarden (tot Rc=7,14) aan volgens de NEN 1068.

Zelfbouwhuis met eenvoudige installatie naar EPC 0,6

lent

Voor een vrijstaande woning, een ‘bouwzelfeenhuis’ uitgewerkt door architect Wim Berg, vond bureau Kent een EPC van 0,6. De installatie kan met een gasketel, gevelroosters en een douche-wtw relatief eenvoudig blijven omdat het warmteverlies via de EPS-elementen gering is. Beeld: Lout architecten

Zeer goed geisoleerd

pir en triple glas

Deze woning van Buro Junior kreeg ramen met triple glas en werd met PIR geisoleerd tot een niveau Rc=6. Dat was de basis om de vereiste EPC  van 0,6 te realiseren. In goed geisoleerde woningen zijn de lineaire warmteverliezen extra belangrijk en daarom berekent bureau Kent alle details volgens de uitgebreide methode.