Rel over isolatie-eisen

Minister Blok wil niet dat vakblad Bouwformatie een interview met een topambtenaar en een redactioneel commentaar over de totstandkoming van de nieuwe isolatie-eisen publiceert. Bouwformatie heeft besloten om toch tot publicatie over te gaan. Het vakblad stelt dat de besluitvorming over die nieuwe eisen op ondeugdelijk onderzoek is gebaseerd.
blok bouwbesluit Rc 2015

Blok is voornemens om per 1 januari 2015 gedifferentieerde isolatie-eisen in te voeren. De Rc gaat dan naar 4,5 voor gevels en naar 6,0 voor daken. Voor vloeren blijft een Rc van 3,5 gelden.  Bouwformatie stelt dat Blok oorspronkelijke plannen voor een integrale Rc-eis van 5,0 per 2013 aanpaste, onder druk van de bouwlobby die opzag tegen hogere kosten.

Bureau Kent merkte vorige week nog op dat het jammer is dat de eis aan de isolatie van vloeren niet wordt verhoogd. Vloerisolatie met een Rc van minimaal 4,0 of hoger is een de beste en meest effectieve maatregelen om het werkelijke energieverbruik te verlagen, zo leert een praktijkonderzoek van ECN en Rigo.