Energieneutrale Sportarchitectuur

Steeds meer sportaccommodaties worden onder architectuur ontworpen. Architectuur.nl besteedt er deze week aandacht aan: ‘’de houten keten langs de Nederlandse sportvelden maken in hoog tempo plaats voor fraaie door architecten ontworpen clubgebouwen’’.
De functie van een sportvereniging als ontmoetingsplek speelt een rol bij het ontwerpen. Sportclubs hechten aan de uitstraling van hun accommodatie. Ze willen een eigen identiteit. Soms komen er meer functies in een gebouw, denk aan een huiswerkinstituut naast topsportfaciliteiten. Overdag een BSO en in de avond vergaderlokaal. Het eindresultaat kan zomaar een hip clubhome zijn dat Japanse architectuurtoeristen trekt.
Houten loodsen worden betonskeletbouw met grote glasvlakken. Een dichte botenloods wordt getransformeerd in een lampion met grote glazen panelen. En zeker ook energetisch maken sportgebouwen de slag naar de toekomst. Oude ongeïsoleerde gebouwen met zeer hoge stookkosten en veel warmwaterverbruik maken plaats voor energieneutraal ontworpen en toekomstbestendige opvolgers.
De trend is duidelijk en sterker nog: met de komst van de BENG regels voor sportgebouwen en multifunctionele accommodaties van en voor gemeenten, die komend jaar ingaan zullen alle ontwerpers die nú aan de slag gaan al voor een energieneutraal ontwerp moeten gaan. Bureau Kent heeft alle vertrouwen in de mogelijkheden die er zijn om daar op een rationele manier mee om te gaan. Dat wil zeggen: niet blind het dak volleggen met zonnecellen, maar eerst kijken waar het verbruik zit en daar op inspelen. Slim kijken naar wat nodig is. Sportaccommodaties en BENG: een heerlijke uitdaging voor de energie-adviseur.