Nieuw in EPC: ventilatierooster met voorverwarming

Ventilatieroosters, die de verse lucht voorverwarmen en op die manier tocht voorkomen, worden opgenomen in de EPC berekening. Ze zijn al opgenomen in het wijzigingsblad A1 van de NEN 7120. Het is nu alleen nog wachten tot dit wijzigingsblad wettelijk van kracht verklaard wordt. We kunnen er nu dus nog niet mee rekenen, maar we kunnen wel alvast vooruit kijken naar de rol die deze techniek straks in EPC’s kan spelen.
Eerst de techniek: hoe werkt het? Heel eenvoudig: in het rooster is een elektrische verwarmingsstrip verwerkt. De koude binnenkomende lucht wordt opgewarmd door die strip. Dus geen koude tocht meer in de woning, is het idee. Het ene rooster van een bekende fabrikant dat nu op de markt is, heeft een stuk regeltechniek dat de verwarming pas inschakelt wanneer dat nodig is. Dat gebeurt wanneer de buitentemperatuur onder de 12 graden zakt. De fabrikant denkt dat een rooster van een meter lang per jaar ongeveer 170 kiloWattuur aan elektriciteit verbruikt. Dat verbruik kan met een zonnepaneel van ongeveer een vierkante meter opgewekt worden.
Rekentechnisch krijgt de NEN 7120 twee benaderingen. De forfaitaire methode gaat er van uit dat de toevoerlucht wordt opgewarmd tot 4 graden onder de binnentemperatuur. De uitgebreide methode houdt rekening met het vermogen waarmee de toevoerlucht wordt opgewarmd en ook met de buitentemperatuur waarbij de voorverwarming inschakelt.
Laten we wel wezen: deze techniek is in de eerste plaats bedacht om het comfort te verhogen. Qua energieverbruik scoort deze vorm van elektrisch verwarmen niet zo gunstig. we moeten immers uitgaan van het rendement waarmee elektriciteit in Nederland word opgewekt, en dat ligt rond de 40%. Een gewone HR-gasketel gaat meer dan dubbel zo efficient om met energie.
Al met al lijkt deze techniek in de huidige – EPC 0,4 – woningbouw een rol te kunnen spelen in gevallen waar men tocht wil voorkomen. Het iets hogere energieverbruik is redelijk eenvoudig met PV te compenseren. Wanneer de BENG eisen voor bijna energieneutraal bouwen van kracht woorden, komt er misschien meer perspectief voor deze techniek. Want dan geldt er een zeer strenge eis aan de buitenschil van nieuwe gebouwen, zo streng dat er maar een kleine warmtevraag overblijft. Voor het totale energieverbruik maakt het dan relatief minder uit of die warmtevraag met een gasketel, een warmtepomp of elektrisch wordt ingevuld. Elektrische verwarming kan dan een interessante optie worden. Kàn, want de BENG-eis aan de buitenschil lijkt bijna te verplichten om balansventilatie met WTW toe te passen. Meer zal duidelijk worden wanneer deze techniek in de EPC-rekenprogramma’s opgenomen is.