Anticiperen op bijna energieneutraal bouwen

Vanaf 2020 moeten we bijna-energieneutraal bouwen. Overheidsgebouwen moeten zelfs al in 2018 aan die eis voldoen. En dat is al snel, sommige plannen die nu bedacht worden, krijgen hiermee straks te maken. Ontwikkelaars van bouwsystemen en -producten hebben behoefte aan meer duidelijkheid over de consequenties die de nieuwe regels voor hun producten en systemen gaan hebben. Het probleem daarbij lijkt voor veel betrokkenen dat de BENG-eisen nogal abstract zijn geformuleerd.

Even een reminder: de BENG bevat drie indicatoren, namelijk:

  1. Eis aan de maximale energiebehoefte
  2. Eis aan het maximale primaire energiegebruik
  3. Eis aan het minimale aandeel hernieuwbare energie

En dan wordt het lastig; want hoe presteert een energiebesparend product of systeem op die drie eisen? Voor bijvoorbeeld een producent van triple-beglazing, een leverancier van biopelletketels of de bedenker van een efficientere warmtepomp staat de vraag centraal: wat kan de bijdrage van mijn product zijn, bij het behalen van de drie BENG-eisen straks in concrete projecten?

Bureau Kent loopt voorop in de huidige introductiefase van BENG. Diverse opdrachtgevers, van bouwbedrijven tot producenten en toeleveranciers kunnen gebruik maken van de adviesdiensten van bureau Kent. Bureau Kent is in staat om – nu al – zeer specifiek en betrouwbaar duidelijk te maken hoe uw producten en systemen zullen presteren onder de nieuwe BENG eisen. Dat kan richting geven aan productontwikkeling en ondersteunend werken bij marktintroducties. Voor meer informatie: neem contact op met Rik Vollebregt.