BENG corrigeert binnentemperatuur

De BENG komt met zeven nieuwe correcties op de binnentemperatuur. Dat blijkt uit de NTA 8800 die vorige maand uitkwam. Er komen temperatuurcorrecties voor onder andere waterzijdig inregelen, de verticale temperatuurgradiënt, (in de constructie) geïntegreerde afgiftesystemen, intermitterende bedrijfsvoering en ruimteregelingen. Voor een nieuwe woning met vloerverwarming lopen alle correcties samen op tot 1,8 graden. De correcties die nu al in de NEN 7120 zitten – voor koelere slaapkamers en nacht- en weekendverlaging – blijven staan.

De komende BENG-norm bevat forfaitaire waarden voor de temperatuurcorrecties voor een groot aantal gevallen. Daarnaast kan de gebruiker met productspecifieke waarden uit de Europese Baccert database rekenen.

Door de correcties wordt het warmteverlies straks in de NTA 8800 op een andere binnentemperatuur bepaald dan we gewend zijn. Die kan hoger maar ook lager liggen; en dat hangt dus van vele factoren af. De meeste correcties leiden tot een hogere binnentemperatuur, maar er zijn er ook negatieve correcties mogelijk. Bijvoorbeeld met een handmatig te overrulen adaptieve automatische ruimtetemperatuurregeling mag de binnentemperatuur met 1,2 °C verlaagd worden.

Bureau Kent publiceert regelmatig over de ins en outs van de komende norm voor bijna energieneutrale gebouwen.