Beng-eis 3: Leg wat zonnepanelen op het dak

Toekomstige eisen voor bijna energieneutrale gebouwen komen simpel samengevat neer op: bouw passief, bouw met een EPC van 0,20 en leg wat zonnepanelen op het dak. In deze blog gaat bureau Kent dieper in op de derde eis: Leg wat zonnepanelen op het dak.
In officiële bewoordingen stelt de derde Beng-eis een minimum aan het aandeel hernieuwbare energie. Voor woningen en alle soorten utiliteitsgebouwen is dat minimum gesteld op 50 %.
Het aandeel hernieuwbare energie wordt bepaald door de hoeveelheid hernieuwbare energie te delen door het totaal van hernieuwbare en primaire energie. De energiehoeveelheden zijn te herleiden uit een berekening volgens NEN 7120, maar op termijn komt daar een gewijzigde berekeningsmethode voor. Bij hernieuwbare energie kan vooral aan PV-panelen gedacht worden, maar bijvoorbeeld ook aan zonnecollectoren en warmte uit de bodem.

epc ecovilla beng

Voor woningen lijkt de derde Beng-eis niet overdreven moeilijk te halen. Van dertig recente projecten voldoet de overgrote meerderheid er ruimschoots aan. Er zijn zelfs projecten waar niet de helft, maar alle energie uit hernieuwbare bronnen komt. Een voorbeeld is het project Ecovilla’s in Hellevoetsluis van Origins architecten (foto). Met 10 vierkante meter PV en zonnecollectoren komen deze woningen uit op 53% hernieuwbare energie. Kortom, de derde Beng-eis lijkt geen struikelblok te gaan worden bij het realiseren van bijna energieneutrale gebouwen. Vandaar dat bureau Kent de derde eis vereenvoudigd samenvat als: ‘leg wat zonnepanelen op het dak’.