Beperk de meerkosten voor BENG

De meerkosten om een woning aan BENG te laten voldoen, worden ingeschat vanaf 50 euro per vierkante meter tot meer dan 300 euro per vierkante meter. Voor een woning van honderd vierkante meter is dat tussen de 5.000 € en 30.000 €.
Dat maakt een presentatie van J. van der Graaf van Nieman raadgevend ingenieurs op 12 oktober 2017 voor Vereninging Bouw & Woningtoezicht Nederland duidelijk. Twaalf grondgebonden praktijkprojecten zijn doorgelicht. Van de twaalf is er slechts één die aan alle BENG-eisen voldoet. Met name de eerste BENG eis wordt door bijna geen enkel project gehaald. Maatregelen om de eis toch te halen zijn: zeer goede isolatie, triple beglazing en zeer goede kierdichtingen. Omdat de eerste BENG-eis alleen toetst op de kwaliteit van de gebouwschil, hebben installatietechnische maatregelen zoals warmtepomp of PV geen zin.
Een zeer lage EPC blijkt geen garantie om aan BENG te voldoen. Zo voldeed een woning met een EPC van -0,31 bij lange na niet aan de eerste BENG eis. De meerkosten om een woning aan BENG te laten voldoen, worden ingeschat vanaf 50 euro per vierkante meter en tot 300 euro per vierkante meter. Voor een woning van honderd vierkante meter is dat tussen de 5.000 € en 30.000 € meerkosten om aan BENG te voldoen.
Wilt u met betaalbare meerkosten voldoen aan de BENG-eisen? Dan is het erg handig om al in de schetsfase naar uw plan te laten kijken. Want dan worden al veel keuzes, die sterk doorwerken in de BENG, vastgelegd. Bureau Kent adviseert u graag in deze fase. We kijken mee naar de glasvlakken; de afmetingen daarvan en ook de plek ervan in relatie tot de zon. Ook denken we mee in de keuze van een bouwsysteem (zwaar of licht) andere maatregelen zoals de optimale opstelplaats voor het verwarmingstoestel en de voordelen van kierdichtingen. En (meevaller) we kijken ook naar de mogelijkheden om de investering te verlichten. Door de strenge eerste BENG-eis ontstaat er ‘ruimte’ in de tweede en derde eis en kan bijvoorbeeld met IR-verwarming gewerkt gaan worden.
Let op: alle overheidsgebouwen waarvan de vergunningaanvraag na 1 januari 2019 gebeurt, worden getoetst aan BENG. Staat u aan de start van de schets- of ontwerpfase van zo’n gebouw? Aarzel dan niet en laat bureau Kent met uw plannen meekijken.