Doe vergunningaanvraag woning vóór 1 juli

Vanwege een nieuwe BENG-regel raden we aan om de aanvraag omgevingsvergunning van woningbouwprojecten nog vóór 1 juli 2024 te doen. Na die datum moet namelijk de koelcapaciteit aangetoond worden. Daarvoor moet aanzienlijk meer reken- en advieswerk verricht worden. Daarnaast kan het tot extra maatregelen aan de woning leiden.

Bij woningen die actieve koeling krijgen, moet na 1 juli aangetoond worden dat de koeling voldoende capaciteit heeft. Dat vereist veel invoer en rekenwerk: de woningschil moet uitgesplitst worden over alle verblijfsruimtes. Vervolgens moet de koelbehoefte per verblijfsruimte berekend worden. Deze berekening gaat niet geïmplementeerd worden in de BENG-software. Parallel aan de BENG zal de adviseur dus een tweede berekening moeten maken met andere software (een dynamische koellastberekening of een “vereenvoudigde” berekening per verblijfsruimte). Dat zal in ieder geval leiden tot hogere advieskosten en tot een langere doorlooptijd voor het advies.
De extra toets van de koelcapaciteit is niet nodig in woningen met weinig glas (bruto kozijnoppervlak minder dan 20% van het gebruiksoppervlak) of met veel zonwerende maatregelen (alle beglazing zonwerend, flink beschaduwd of voorzien van screens, schermen of rolluiken).