Elektrisch verwarmen steeds aantrekkelijker

Elektrisch verwarmen met een straalkachel, infraroodpaneel of elektrische vloerverwarming gebeurt nauwelijks in de nieuwbouw. En daar zijn goede redenen voor: Het stroomverbruik is erg hoog, en dus ook de stookkosten. En het is niet energie-efficiënt: stroom wordt opgewekt in centrales met een rendement van ongeveer 40%. Dan is het een stuk aantrekkelijker om een gasketel te gebruiken, met een rendement van meer dan 90%. Ook in het kader van de EPC is elektrisch verwarmen altijd buitenbeentje gebleven. We weten dat het bestaat, maar passen het niet toe omdat het zo inefficiënt is en de EPC-eis ver buiten bereik blijft. Praten over elektrisch verwarmen is als vloeken in de kerk.

elektrische verwarming

Maar dat is aan het veranderen. Gebouwen worden steeds beter geïsoleerd en ook de warmte in de ventilatielucht wordt teruggewonnen. Woningen hebben steeds minder warmte nodig om de temperatuur op peil te houden. Daarom kunnen we met steeds kleinere gasketels of warmtepompen toe. Kleiner qua capaciteit in ieder geval. Maar helaas betekent dat niet dat de gasketel of warmtepomp ook qua kosten en afmetingen veel kleiner is. Sterker nog: naarmate een huis energiezuiniger is en minder warmte gebruikt, wordt de installatie vaak groter, duurder en ingewikkelder. Dat zou toch andersom moeten zijn? In een huis dat weinig warmte vraagt, zou je met een goedkope, kleine en simpele installatie moeten kunnen volstaan. Daar komt elektrische verwarming om de hoek kijken. Maar hoe zit het dan met de nadelen ervan? Die blijken steeds minder door te wegen. Bureau Kent concludeert dat na een studie waarbij de EPC van elektrisch verwarmde woningen werd berekend. In conventionele woningen, met een warmtevraag van circa 6 kW zoals die vandaag de dag gebouwd worden, is elektrisch verwarmen al haalbaar: circa 15 extra PV panelen zijn voldoende om aan de EPC-eis van 0,40 te voldoen. Het grote voordeel is dan dat er geen warmtepomp of geavanceerde gasketel nodig is, wat geld en ruimte bespaart. Overigens is voor de bereiding van warm tapwater dan nog wel een elektrisch naverwarmde zonneboiler nodig. Al met al lijkt elektrische verwarming dan, qua investeringskosten, vergelijkbaar met andere technieken. Qua jaarlijkse energiekosten zal elektrische verwarming dan nog niet de voorkeur hebben. Maar naarmate woningen energiezuiniger worden, verschuift de balans in het voordeel van elektrische verwarming.  Bijvoorbeeld een zeer goed geïsoleerde woning, met een warmtevraag van circa 2 kW, voldoet al aan de EPC-eis met 2 extra PV panelen. Een woning van 2 kW heeft nauwelijks warmte nodig; wat is dan de zin van duizenden euro’s investeren in een complexe warmtetechniek die zichzelf nooit kan terugverdienen simpelweg omdat er geen warmtevraag is?

Massaal overstappen op elektrische warmte dus? Nee, deze redenering gaat alleen op voor zeer goed geisoleerde gebouwen met een zeer lage warmtevraag. Op dit moment zijn die niet gangbaar, maar wanneer de eisen voor bijna-energieneutrale gebouwen van toepassing worden is die overstap zeker het overwegen waard.