Helaas geen vernieuwing EPC

Nieuwe technieken als boosterwarmtepompen en ventilatieroosters met voorverwarming krijgen voorlopig geen plek in de EPC berekening. Hoewel de rekenmethode klaar is, moet de markt nog twee jaar wachten voordat met de nieuwe technieken gerekend kan worden. Alle toestellen die op elektriciteit werken, blijven voorlopig minder gunstig scoren in de EPC dan gerechtvaardigd zou zijn: het opwekrendement voor elektriciteit blijft 39% in plaats van 47%. Toepassers van douche-wtw’s kunnen nog niet gebruik maken van de preciezere berekening die de verliezen beter in rekening brengt en inspeelt op woningen met meerdere badkamers. Het effect van ventilatieroosters met elektrische voorverwarming is nog niet in de EPC mee te nemen. En ook de boosterwarmtepomp, een onmisbaar toestel in ieder collectief lage-temperatuurwarmtenet, blijft buiten de berekening.
Dat blijkt uit een brief die minister Ollongren 7 december naar de Tweede Kamer stuurde. Hoewel de vernieuwde EPC-normen NEN 7120 en NEN 7125 klaar staan, wil de minister ze niet gaan gebruiken omdat ze dat een te grote tussentijdse systeemwijziging vindt. Per 1 januari 2020 worden de eisen en rekenmethodiek volgens BENG ingevoerd; de minister verwacht dat daar de gewijzigde NEN 7120 en NEN 7125 in opgenomen zullen zijn.
Als adviseur vindt bureau Kent het jammer dat de NEN-norm die al klaar is, niet gebruikt gaat worden. Jammer omdat de berekende EPC steeds verder af komt te staan van de ‘werkelijke’ energiezuinigheid. Jammer ook omdat innovatieve technieken niet of heel lastig mee te nemen zijn in een berekening. Bureau Kent maakt zich er sterk voor dat een EPC een zo betrouwbaar mogelijk beeld geeft van de werkelijke energieprestatie. Klanten mogen er op rekenen dat ook nieuwe technieken in hun ontwerp toegepast kunnen worden. Bureau Kent zal daarbij blijven helpen, indien nodig met herberekeningen en onderbouwingen van de EPC op basis van gelijkwaardigheid.