Kavel A Veemarkt en Kubuseiland genomineerd voor Rietveldprijs

De jury van de Rietveldprijs 2020 heeft 8 projecten genomineerd, waaronder Kubuseiland Terwijde en CPO Kavel A Veemarkt. Beeld Kubuseiland: Aero Vista Luchtfotografie, CPO Kavel A Veemarkt: CC-Studio. De Rietveldprijs is de Utrechtse architectuurprijs om de kwaliteit van de gebouwde omgeving te bevorderen.

Bureau Kent maakte de bouwfysische berekeningen voor alle woningen in het CPO project op kavel A van het Veemarktterrein, en voor twee kubuswoningen. Er is een duidelijk verband tussen energieprestatie en de (architectonische) kwaliteit van de gebouwde omgeving. En dat gaat een stuk verder dan zonnepanelen op een hellend dak. In feite hebben alle zichtbare aspecten van een gebouw consequenties voor de energieprestatie. Naast nog veel andere, minder goed zichtbare of onzichtbare aspecten uiteraard. De doelstelling van bureau Kent is steeds om het ontwerp van een gebouw overeind te houden, de voor de energieprestatie belangrijkste aspecten te identificeren, en daar de focus te leggen voor optimalisatie.

In het CPO project kavel A bijvoorbeeld is per woning in samenspraak met de opdrachtgevers gekeken naar glasoppervlakken en installatietechniek. In sommige individuele gevallen kon met beperkte maatregelen de EPC voldoende verbeterd worden om aan gunstiger financierings-voorwaarden te voldoen.