Niveau Kamervragen over energielabel daalt

Minister Blok loopt opnieuw op tegen kamervragen over zijn energielabel. Op dinsdag 27 januari wordt hij naar aanleiding van een bericht in de Telegraaf op het matje geroepen. Het label wordt bewust conservatief ingeschat. De PVV vindt dit ‘een vorm van misleiding die bewoners op kosten jaagt’. Ook het CDA wil meer weten.

energielabel blokWie het energielabel een beetje volgt, zal ongetwijfeld hardop lachen om deze vragen. Want eind vorig jaar werd dezelfde minister met vragen over hetzelfde energielabel naar de Tweede Kamer geroepen. Alleen toen was het probleem niet dat het label te ‘ongunstig’ was, maar juist dat het te ‘rooskleurig’ was. Energielabelaars verwezen toen naar een wijk in de Bilt, waar veel maar niet alle woningen zonnepanelen hebben. Voor de woningen zonder zonnepanelen zou dat tot een onterecht gunstig energielabel leiden.

Wellicht dat Blok de antwoorden die hij toen gaf, opnieuw kan gebruiken. De keuzes die gemaakt zijn bij het bepalen van de voorlopige labels, zijn heel goed te begrijpen. Wat dit aspect van het energielabel betreft, is er in alle redelijkheid geen probleem.

Dat onze volksvertegenwoordigers dit soort vragen stellen, dat is wel een probleem. Want energie is een belangrijk thema, en er zijn genoeg vragen over te stellen die wel relevant zijn. Wat bureau Kent betreft, zou er meer aandacht mogen naar werkelijke energieverbruiken en –besparingen in plaats van papieren excercities.