Open vraag voor 2016: Wat is een energielabel waard?

In december kijkt bureau Kent terug op 2015 en vooruit naar 2016. In januari werd het energielabel verplicht. Beter gezegd: het was al verplicht, maar er werd niet op gecontroleerd. Onder druk van Europa kwam dat controlesysteem er wel en om de burger tegemoet te komen werd het label vereenvoudigd. In januari trad het hele systeem in werking en werden miljoenen brieven verstuurd. Na de nodige aanloopproblemen lukte het uiteindelijk toch: meer dan driekwart van de woningen wordt nu met een energielabel verkocht. We mogen van een succes spreken en dat is deels te danken aan de lage kosten voor een woninglabel: een paar tientjes. Maar de vraag is niet wat een label kost. De vraag is: wat is een energielabel waard?

energielabel

De meningen over de waarde van het energielabel lopen extreem uiteen. De VBO makelaars lieten in juli weten dat ze het label een papieren tijger vinden: ‘Kopers wegen het label niet mee bij hun beslissing. De systematiek schiet zijn doel voorbij.’ Kortom, de makelaars zien geen toegevoegde waarde in het energielabel.

Precies tegenovergesteld is de mening van onderzoekers van TIAS Vastgoedlab. De onderzoekers volgden de woningmarkt in 2015 op de voet en concludeerden in november, na analyse van 27.000 woningverkopen, dat woningen met een gunstig A-label ruim twee maanden sneller verkocht worden. En dat niet alleen: de woningen met een A-label brengen gemiddeld twaalfduizend euro meer op!

De visies van VBO makelaars aan de ene kant en TIAS vastgoedlab aan de andere lijken niet met elkaar te rijmen. Als een woning met een A-label inderdaad sneller verkoopt en veel meer opbrengt, dan zouden de makelaars dat toch allang gemerkt hebben? Zien de onderzoekers, ondanks hun degelijke statistische analyses, iets over het hoofd of hebben de makelaars hun fingerspitzengefuhl voor dit nieuwe verkoopaspect nog niet voldoende ontwikkeld? Een open vraag dus, maar met een prijskaartje van duizenden euro’s per woning wel een belangrijke. Wellicht dat we in 2016 het antwoord vinden.