PV systeemrendement verbeterd naar 80%

Het systeemrendement van PV wordt steeds hoger. Dat concludeert de Universtiteit Utrecht na onderzoek aan de opbrengsten van ruim drieduizend systemen. Recent aangelegde systemen hebben een systeemrendement van ongeveer 80%, zo blijkt.
De opbrengst van zonnestroom hangt niet alleen af van de panelen zelf, maar ook van de omvormer (rendement en storingsgevoeligheid), de bekabeling (ohmse weerstand), de opstelling van het paneel (wel/niet goed geventileerd?) en vervuiling. Het systeemrendement staat los van er een onvermijdelijk proces van degradatie van de PV cellen zelf, waarbij het celrendement langzaam achteruit gaat.
Meer inzicht in hoe groot de systeem verliezen precies zijn, gaf Tel de Zon; een onderzoek door Stichting Monitoring Zonnestroom en de Universiteit van Utrecht. De grafiek (UU) laat de gemeten systeemrendementen zien, gemiddeld per bouwjaar. Tussen 2010 en 2016 is het systeemrendement met 7% toegenomen, door betere inverters, efficientere paneelplatsing etc. De totaaltrend in de grafiek is daarnaast beinvloed door degradatie. De systemen uit 2016 presteren ongeveer 4% beter dan systemen die in 2010 geplaatst zijn.