Toekomstwoning optimaal gemaakt

Hoe ziet de woning van de toekomst er uit? We weten in ieder geval één ding zeker, en dat is dat die woning aan de eisen voor bijna energieneutraal bouwen voldoet. Iets anders waar we van uit mogen gaan is dat de woning betaalbaar moet zijn. Wat is de optimale (of: goedkoopste) manier om een woning BENG proof te krijgen? Bureau Kent zocht het uit.
Allereerst: de woning zal hoe dan ook zeer goed geisoleerd moeten zijn, met triple beglazing, zonwering en zeer goede kierdichting. Het glasoppervlak zal niet overdreven groot zijn. De woning wordt compact gebouwd, met niet te veel schiloppervlak in verhouding tot het gebruiksoppervlak.
Qua installatie voor verwarming en warm water laat BENG veel mogelijkheden open. Een warmtepomp met bodemcollectoren of buitenluchtunit kan. Maar een ‘gewone’ gasketel kan ook. En zelfs elektrische (infrarood) verwarming behoort tot de mogelijkheden. In de ‘optimale’ BENG woning die precies aan de eis voldoet bij de laagste investering, komt misschien wel elektrische verwarming.
Gaan we naar zonnepanelen. Op nieuwe woningen van 2017 zijn zonnepanelen bijna standaard geworden. En ook in de toekomst zal PV aantrekkelijk zijn om de BENG-eisen te realiseren. De hoeveelheid valt waarschijnlijk mee: in de ‘optimale’ BENG woning zijn waarschijnlijk minder panelen nodig dan we nu gewend zijn.
Kortom: In een woning die voor BENG is geoptimaliseerd, zijn veel energiemaatregelen in de schil nodig. Financiele ‘besparingen’ zullen gezocht moeten worden bij de installatietechniek en de PV panelen.