Uitgebreid aandacht voor zonwering in BENG

Veel meer dan de huidige EPC, gaat de komende BENG-norm voor bijna energieneutrale gebouwen aandacht besteden aan zonwering. Zonwering vermindert de energiebehoefte voor koeling en beïnvloedt de score op BENG1. Het ziet er naar uit dat deze eerste BENG-eis de lastigste wordt en daarom is iedere maatregel die er op ingrijpt van belang.

Vooral geeft de NTA 8800 (de BENG-norm) veel meer aandacht voor het type zonwering en de kleur ervan. Denk aan zwarte, witte en overige kleuren screens en jaloezieen. Uitvalschermen en knikarmschermen krijgen ieder een aparte behandeling waarbij het verschil met name zit in de invloed die de oriëntatie heeft op de zonreductiefactor. Nieuw is ook de mogelijkheid om binnenzonwering in de vorm van gemetalliseerde weefsels te berekenen.

Sommige vormen van zonwering creëren een spouw voor het raam en beperken zo ook het warmteverlies in de winter. Nieuw is dat de NTA 8800 voorziet in het meerekenen van dit positieve effect, zowel voor buiten- als binnenzonwering. Voorwaarde is wel dat de zonwering het volledige raam inclusief kozijn bedekt.

Wat hetzelfde blijft, is dat buitenzonwering alleen mag worden meegerekend wanneer deze automatisch wordt aangestuurd of van binnenuit bedienbaar is.

Bureau Kent besteedt regelmatig aan de consequenties die de recent uitgekomen NTA 8800, en welke maatregelen op de verschillende BENG-eisen inspelen.