Warmtepomp ook dimensioneren op koeling

Stel: een nieuw te bouwen woning gaat met een warmtepomp verwarmd worden. Wat moet de capaciteit zijn? Met een transmissieberekening wordt berekend hoeveel warmte de woning (bij ontwerpcondities) nodig heeft. En daar rolt de capaciteit van de warmtepomp uit. Dat lijkt helaas niet meer genoeg: met goed geisoleerde woningen in een warmer klimaat is er eigenlijk meer nodig: de warmtepomp moet voldoende goed koelen. In woningen met veel glas kan de koelcapaciteit zelfs maatgevend zijn boven de verwarmingscapaciteit. Daarom is het goed om naast de transmissieberekening ook een dynamische koellastberekening te maken. Dan is vooraf zeker dat de warmtepomp de woning niet alleen warm houdt, maar ook koel in de zomer. De koellastberekening maakt meteen duidelijk of de afgifte (bijvoorbeeld vloerkoeling) genoeg is.

Precies dit is de achtergrond van de regel die per 1 juli ingaat rond de BENG-berekening. De capaciteit van de koude-opwekker en de koude-afgifte moeten berekend worden. Daarbij wordt vastgesteld of met de beoogde opwekker en afgifte de woning nog steeds voldoende koel blijft. Voldoende koel wil zeggen: maximaal 450 gewogen overschrijdingsuren (GTO).

Wanneer het ontwerp van een woning bij de aanvraag omgevingsvergunning al voldoende ver is uitgekristalliseerd; is ook alle informatie aanwezig om een dynamische koellastberekening te maken. In dat stadium is het aan de orde om een specifieke installatie te selecteren en de dynamische berekening te maken.

Maar, wanneer de woning al wel voor een aanvraag omgevingsvergunning gaat, en het nog te vroeg is om de installatie al te kunnen dimensioneren, is het handiger om het rekenwerk te beperken. Binnen de NTA8800 kan ook volstaan worden met een berekening die eenvoudiger (worst case) is. Er wordt minder detailinvoer gevraagd, hoewel de invoer per verblijfsruimte het uittrekwerk ten opzichte van een standaard BENG-berekening wel vergroot. Dit is de methode volgens bijlage AA van de NTA8800. Bureau Kent wordt in veel gevallen gevraagd om de BENG-berekening te maken in een stadium dat een dynamische koellastberekening nog niet mogelijk is. Daarom zal bureau Kent de vereenvoudigde (worst case) methode aanbieden.

Wanneer de woning minder dan 20% kozijnen heeft (percentage van het Ag), of wanneer alle glasvlakken zonwerend of beschaduwd zijn is geen koellastberekening nodig in het kader van de BENG.