Wie roept om soepeler BENG?

In februari en maart werd een consultatie over de voorgenomen BENG eisen gehouden. Minister Ollongren concludeerde alvast in de media:  ‘’Uit de internetconsultatie komt zowel de roep naar voren dat de eisen te soepel zijn als dat deze te streng zijn.’’

Dat is interessant, wie zijn de partijen die vinden dat de BENG eisen te streng zijn, en waarom vinden zij dat? Bureau Kent zocht het uit. Er zijn 57 reacties op de internetconsultatie ontvangen. En , in tegenstelling tot wat de minister zegt, geen enkele daarvan heeft het er over dat de eisen te streng zouden zijn. Pakken we de twee minst kritische reacties er uit: De projectontwikkelaars Neprom zeggen “BENG1 is zo vastgesteld dat die niet maatgevend is. Dat waarderen wij.” Maar ze zijn wel zo realistisch om te laten weten : “Aanscherping naar 50 kWh/m2 is mogelijk.” En naast vijfenvijftig kritische reacties is er is welgeteld één echt positieve reactie, namelijk de allereerste. Op 5 februari reageerde J van Ravenswaaij: ”Beng 2020 prima en realistisch om mee van start te gaan.”

De komende weken zal bureau Kent vaker terugkomen op de reacties uit de internetconsultatie. Op dit moment ziet het er naar uit dat de BENG een ‘poldernorm’ wordt en door de grootste gemene deler uit de reacties te nemen is goed te voorspellen wat er gaat gebeuren.