Woningeigenaren overweldigd door tegenstrijdige energie adviezen

In het juli-magazine van de Vereniging Eigen Huis een selectie van reacties van woningeigenaren over het energiezuinig en gasloos maken van hun woning. Vrijwel iedereen staat erachter dat het goed is om zuiniger met energie om te gaan en te stoppen met het gebruik van aardgas. Maar, wanneer woningeigenaren de concrete stap zetten en advies inwinnen om hun woning te verduurzamen, lopen ze snel tegen problemen op. Opvallend is dat mensen zelfs al in die adviesfase tegen problemen aanlopen. ‘Allemaal hebben ze een ander advies, je wordt er gek van’, zegt de een. ‘Ik voel me overweldigd door de tegenstrijdige adviezen’, zegt de ander. Overigens lijkt het erop dat veel eigenaren de adviesfase overslaan en meteen een isolatiebedrijf of panelenleverancier laten langskomen.
Het gaat om flinke investeringen die niet alleen gevolgen hebben voor het energieverbruik, maar vaak ook voor het comfort en woongenot. Alleen al daarom is het raadzaam dat woningeigenaren starten met een echt advies van een onafhankelijk adviesbureau, in plaats van zich te laten ‘adviseren’ door leveranciers die ieder hun eigen product willen verkopen.
Andere terugkerende reacties hebben te maken met de snelheid van de ontwikkelingen. ‘Dit lijkt op paniekvoetbal’ en ‘chaos in energie en duurzaamheidsland’, zeggen mensen bijvoorbeeld. En de kosten vallen tegen: ‘de meerkosten voor een alternatief voor de gasketel wil ik door de overheid betaald zien’, ‘de terugverdientijden zijn erg lang’, ‘de laatste 15-30 procent besparing vraagt een extreem hoge besparing’.
Ook wat dat betreft is het goed om eerst met een goede adviseur te sparren voordat de uitvoerder wordt gebeld. Want iedere woning is anders, maar de wensen, verwachtingen en ambities van eigenaren verschillen. De ene eigenaar wil koste wat kost van het gas af, de ander wil vooral financieel rendabele maatregelen nemen.
Woningeigenaren die twijfelen door wat voor toestel ze hun oude cv-ketel moeten vervangen, of die hun woning nul-op-de-meter willen maken, of welke andere energievraag dan ook, zouden altijd moeten starten met een onafhankelijk advies.