Woongebouw met EPC 0,4 goed te realiseren

Woongebouwen kunnen met gangbare technieken goed voldoen aan een EPC van 0,4. Dat concludeert adviesbureau Nieman na onderzoek aan vijftien woongebouwen met tussen de vier en 23 woonlagen. Eerder dit jaar nog pleitte het Lenteakkoord voor een versoepeling van de eis voor woongebouwen omdat deze moeilijker aan de EPC-eis zouden kunnen voldoen.

woongebouwHet adviesbureau geeft wel aan dat woongebouwen specifieke aandachtspunten hebben, die het lastiger maken om een EPC lager dan 0,4 te realiseren. Zo zijn er voor collectieve systemen vaak geen kwaliteitsverklaringen beschikbaar, zijn circulatieleidingen voor warmwater ongunstig, is er niet altijd genoeg ruimte voor installatietechnische oplossingen als de douchepijp en is het dakoppervlak voor PV vaak beperkt. Desalniettemin concludeert Nieman dat een EPC lager dan 0,4 goed haalbaar is en illustreert dat aan de hand van vijftien projecten met diverse oplossingen. In tweederde van de projecten is PV toegepast. Triple glas komt regelmatig voor en de isolatie is af en toe wat hoger dan de huidige bouwbesluiteis. Regelmatig is een goede waarde van de kierdichtheid van toepassing. Er komen zowel individuele installaties met een cv-ketel als collectieve installaties met WKO of biomassa voor. Het merendeel van de woongebouwen ventileert gebalanceerd met WTW.

Bureau Kent heeft onder de huidige EPC-eis tot nu toe een drietal woongebouwen doorgerekend met de NEN 7120. Daarbij was het aantal woonlagen nog wel beperkt, tot maximaal vijf. Door optimaal te rekenen en leidinglengtes te minimaliseren, kon in deze projecten met ‘gewoon’ HR++ glas, individuele gasketels, PV panelen op het dak en vraaggestuurde ventilatie (toevoer via de gevel) volstaan worden.