Zijn goed geisoleerde woningen vaker te warm?

Bijna zeventig procent van de bewoners van zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen vindt dat hun woning ‘bij warm weer lekker koel blijft’. Dat blijkt uit het ‘Woonbelevingsonderzoek bij bewoners van ZEN nieuwbouwwoningen’ dat het bureau voor woononderzoek in oktober 2019 in opdracht van het Lente Akkoord afrondde.
Interessant is dat in de woningen met een bodemwarmtepomp maar liefst 92 procent van de bewoners hun woning in de zomer lekker koel vindt. In woningen met een buitenluchtwarmtepomp vindt ‘slechts’ 38 procent van de bewoners de woning lekker koel. Van de bewoners met een HR-ketel is 44 procent en van de bewoners met stadsverwarming is 47 procent tevreden over de zomertemperatuur. Naar de reden waarom bewoners van een woning met een buitenluchtwarmtepomp, die bijna altijd ook een koelfunctie heeft, is verder geen onderzoek gedaan.
Vijf jaar geleden was de tevredenheid van bewoners over de binnentemperatuur in de zomer nog niet zo groot. Toen zei 53 procent dat de woning lekker koel bleef, terwijl dat nu naar 69 procent is gestegen. De onderzoekers verklaren dit uit het feit dat veel woningen in het onderzoek uit 2019 een bodemwarmtepomp hebben.
Overall ervaart 78 procent van de bewoners van een zeer energiezuinige nieuwbouwwoning dat ze in een ‘bovengemiddeld comfortabele woning’ wonen.
Per 1 juli 2020 moeten nieuwe woningen voldoen aan een eis die de kans op oververhitting in de zomer moet beperken: TOjuli. Die eis wordt rekenkundig bepaald. Het is niet bekend of de onderzochte ZEN-woningen aan die eis voldaan zouden hebben.
De energiekosten zijn natuurlijk ook interessant; mensen die in een woning met een EPC lager dan nul wonen, betalen gemiddeld 47 euro per maand aan energiekosten. In energiezuinige woningen met een EPC hoger dan nul liggen de energiekosten op 82 euro per maand.
Bewoners van een nul-op-de-meterwoning met prestatiegarantie betalen gemiddeld 31 euro. Van de bewoners met een NOM prestatiegarantie betaalt 41 procent geen maandelijkse energiekosten of krijgt zelfs geld terug.