Zomernachtventilatie

Nieuwe woningen die niet actief gekoeld worden, moeten voldoen aan TOjuli. Dat is een eis die bedoeld is om te hoge binnentemperatuur in de zomer te voorkomen. Daar is zomernachtventilatie een maatregel die zeker overwogen moet worden. Door tijdens de nacht luiken te openen, wordt de woning met koele buitenlucht doorspoeld. Die luiken moeten insectwerend, regenwerend en inbraakwerend zijn. Het effect op TOjuli kan groot zijn, zeker wanneer de luiken groot zijn en in meerdere gevels en op verschillende hoogtes geplaatst worden. Leveranciers in deze markt, die nog in ontwikkeling is, zijn bijvoorbeeld Duco, Renson, Storax en Velux.

Let op: sommige leveranciers hebben het over zomernachtventilatie, maar bedoelen eigenlijk iets anders. Units voor mechanische ventilatie hebben soms een functie die de woning passief kan koelen door ’s nachts extra te ventileren. Binnen de BENG systematiek is dit echt iets anders. In uniec3 bijvoorbeeld wordt dit ‘automatische passieve koelregeling’ genoemd. Dit kan zowel bij systeem C als systeem D toegepast worden. De NTA8800 zegt hier heel duidelijk over dat een dergelijk systeem automatisch gestuurd moet worden op basis van gemeten binnen- en buitentemperatuur. De geinstalleerde ventilatiecapaciteit wordt dan tijdens de koele nachten volledig benut. Het effect op TOjuli is beperkt.

Bij zomernachtventilatie met een luik is er geen vereiste dat dit automatisch geregeld moet zijn. Sommige leveranciers leveren wel geautomatiseerde oplossingen, zoals dakramen die openen en sluiten op basis van de temperatuur en eventueel regen.