BENG betaalbaar houden

Hoe gaan we betaalbaar energieneutrale gebouwen (BENG) bouwen? Het Lente Akkoord deed er onderzoek naar. Allereerst de meerkosten, om een woning energiezuiniger te maken, van EPC 0,4 naar BENG. Per vierkante meter vloeroppervlak gaat dat tussen de 50 en 300 euro kosten, denken bouwbedrijven. Dat zijn forse bedragen, maar er zijn wel inzichten te ontlenen aan de relatief goedkopere projecten. Vooral tussenwoningen blijken betaalbaar BENG-proof te maken. Zo ook de woningen met beperkte glasoppervlakken.
Hoge BENG-meerkosten zijn er voor de vrijstaande woning, met rondom glas. Ook kleine woningen zijn duur; vooral door de ongunstige verhouding schiloppervlak/gebruiksoppervlak.
Een eye-opener is de invloed die stedenbouwkundigen hebben op het bereiken van de BENG-eisen.Tot de helft van de meerkosten van BENG-maatregelen blijkt toe te schrijven aan een minder optimale oriëntatie van de woning!
Bent u aan het ontwerpen? en wilt u al in een vroeg stadium rekening houden met de mogelijkheden en beperkingen om er een energieneutraal project van te maken? Neem dan contact op met bureau Kent over een no-nonsense adviestraject.