Energielabel of EPC berekening?

Raspberry cream gateauHet gespreksonderwerp komt iedere verjaardag weer terug, dus goed om het in deze blog nog een keer uit te leggen: Een energielabel is iets anders als de EPC berekening. Als mensen me vragen wat voor werk ik doe, leg ik uit dat ik EPC berekeningen maak. Dat dat energieberekeningen zijn voor nieuwe gebouwen, dat er een strenge eis aan gesteld wordt en dat ik opdrachtgevers help door betaalbare maatregelen te zoeken, die passen binnen hun wensen en verwachtingen. Geheid komt mijn gesprekspartner dan met het onderwerp energielabel. Op de vragen die dan komen, zijn mijn antwoorden ongeveer: ‘Nee, de EPC en het energielabel zijn niet hetzelfde’. ‘Nou, omdat de EPC een eis is, waar de gemeente op controleert bij het afgeven van een bouwvergunning terwijl het energielabel alleen een rol speelt wanneer een bestaande woning verkocht of verhuurd wordt.’ En: ‘Nee, ook dat niet. De EPC is een getal dat lager dan 0,4 moet zijn en het label is een letter tussen A en H.’ Tegen die tijd kijkt mijn gesprekspartner me meestal glazig aan. Soms maak ik het dan nog erger door te vertellen dat er wel een tijd geweest is dat je EPC-waarden naar labelletters om kon rekenen. Maar dat dat nu niet meer zo is. Dat de NEN7120 gemaakt is om zowel nieuwe als bestaande woningen door te rekenen, vertel ik meestal maar niet. Want op alle voor de hand liggende vragen: waarom die dan NEN 7120 niet gebruikt wordt, waarom sommige maatregelen wel in de EPC en niet in het label meetellen en ga zo maar door, weet ook ik het antwoord niet…