Overgangsregeling gelijkwaardigheids-verklaringen EPC – BENG

Adviseurs en bouwpartijen worden wat nerveus nu 2021 nadert en er voor heel veel technieken nog de juiste kwaliteitsverklaringen moeten komen. Wat is het geval? In de (nu nog) EPC wordt zeer veel gewerkt met kwaliteits- en gelijkwaardigheidsverklaringen. Dat zal binnen BENG niet veranderen, maar dan moeten die verklaringen er wel zijn. En het punt is: verklaringen opgesteld voor de EPC (NEN 7120) zijn niet geldig voor de BENG (NTA 8800) Bureau CRG dat verklaringen beoordeelt meldt: ‘’een aantal verklaringen moet worden aangepast op de nieuwe methodiek gegeven in de NTA 8800 of op de norm waar de NTA 8800 naar verwijst’’.

Voor sommige technieken is er goed nieuws:  verklaringen die zijn afgegeven in het kader van de NEN 7120 kunnen ook bij de NTA 8800 gebruikt worden. Het gaat om ramen (kozijn inclusief glas), PV-panelen en douchewater-WTW. Voor deze technieken is de wijziging eigenlijk alleen administratief. De verklaringen van combiketels met een gaskeurlabel mogen ook nog gebruikt worden, op basis van een overgangsregeling, tot uiterlijk 1 januari 2023.

Voor andere techieken is het nog wachten op oplossingen. Met name bij warmtenetten moeten er nieuwe verklaringen worden opgesteld. Vooral het aandeel hernieuwbaar, dat aangeeft met welk percentage de geleverde energie als duurzaam opgewekt beschouwd mag worden, is een essentieel en noodzakelijk gegeven met grote impact op de BENG-scores, dat nu nog mist.